Cagliari’s Villa

Private house

The building is located on the top of the hill of Bonaria in Cagliari, on the edge of the square separating the basilica of Nostra Signora di Bonaria from the public park that leads down to the tourist harbor. Due to its distinctive and dominant location, the building offers views over the city and the sea and is a landmark for anyone looking at the hill from the sea.
The project heightens the spatial continuity between interiors and exteriors by breaking down the interiors, so defining the privileged place of residence. The loggia is a significant and advantageous addition, which makes explicit the interpenetration of the exterior with the interior. This is the purpose, on their respective floors, of the two terraces on the south front, set in close relation to the corner of the double-height living room.
The elevations produce different relations with the setting, creating hierarchies and fronts that are more or less compact yet made uniform by the use of Orosei marble as a facing material.
The garden has a special role as well as the enclosing walls that create a distinctive space in relation to the open spaces surrounding it. In particular, it marks a boundary between the public park and the private garden. This wall is an architecture in itself: it is a drystone wall built out of blocks of rough-hewn basalt laid to a pattern that recalls the walls used to divide up farmland in Sardinia. The black basalt forms a fine contrast with the white Orosei marble of the house, its effect being heightened by the two different bonds used.

, Italy, Cagliari

Residential
2001 - 2002

In collaboration with

Photographs: Confinivisivi


Technical drawings